امیدواری حکومت از احتمال توافق روی آتشبس در نشست دوحه
پنجمین نشست امریکا و طالبان نیز همانند چهار نشست پیشین، در غیبت حکومت افغانستان برگزار خواهد شد.
قرار است فردا (دوشنبه، ۶حوت) پنجمین دور گفت وگوها میان نمایندهگان طالبان و ایالات متحدۀ امریکا در دوحه برگزار شود.
در این نشست، دربارۀ چگونگی حضور نیروهای امریکایی در افغانستان و نیز دربارۀ اینکه افغانستان در برابر کشورهای دیگر تهدیدی نباشد تصمیم گرفته خواهد شد.
این نشست، که یکی از نشستهای سرنوشتساز برای پیشرفتها در روند صلح افغانستان دانسته میشود، حکومت افغانستان امیدوار است که طرفها دربارۀ برقراری آتشبس به توافق برسند.
سیداحسان طاهری، سخنگوی شورای عالی صلح در این باره گفت: «چیزی که در نشستهای قبلی نتوانسته بودند به نتیجه برسند، روی آتشبس و آغاز مذاکرات بین دولت افغانستان و طالبان بود که آن وقت گفته بودند که صلاحیت نداریم، اما این بار که گفتهاند، امیدوار هستیم با صلاحیت بیایند که مردم منتظر هستند.»
در همین حال، یک منبع، به طلوع نیوز تأیید میکند که ملاعبدالغنی برادر، فرد شماره دوم طالبان و رییس دفتر سیاسی این گروه در قطر، به سوی دوحه حرکت کردهاست تا در این نشست شرکت کند.
پنجمین نشست امریکا و طالبان نیز همانند چهار نشست پیشین، در غیبت حکومت افغانستان برگزار خواهد شد. طالبان، گفتوگو با حکومت افغانستان را رد کردهاند.
اما، رییسجمهور غنی اطمینان میدهد که در آیندههای نزدیک صلح در کشور تأمین خواهد شد: «صلح آمدنی است و من برای تان اطمینان میدهم؛ آن وقت که دوسال پیش میگفتم که صلح آمدنی است، مردم میخندیدند.»
همزمان با این، محمدرضا بهرامی، سفیر ایران در کابل میگوید که صلح در افغانستان به نفع تمامی کشورهای منطقه است و اگر جنگ در افغانستان ادامه یابد، این کشورها نیز صدمه خواهند دید.
آقای بهرامی افزود: «با پیوستن گروههای مخالف با دولت و توسعۀ ثبات آینده بهتری را هم برای افغانستان و هم برای منطقه رقم میزند.»
این اظهارات سفیر ایران در حالی بیان میشوند که دو روز پیش، سرور دانش، معاون دوم رییسجمهور گفت که شماری از کشورهای منطقه، در تلاش اند تا زیرنام صلح یک جنگ نیابتی دیگر را بر افغانستان تحمیل کنند. آقای دانش اما از کشور خاصی نام نبرد.
اما، پس از آن، رییسجمهورغنی به وضاحت گفت که رییسجمهور افغانستان را مردم افغانستان انتخابات خواهد کرد نه تهران، اسلامآباد و مسکو. اشارۀ آقای غنی به تلاشهای شماری از سیاسیون افغانستان بود که به گفتۀ او با کمک کشورهای بیرونی طرح ایجاد حکومت موقت را مطرح میسازند.
همزمان با امیدواری حکومت افغانستان نسبت به توافق احتمالی طالبان و ایالات متحده، زنان در افغانستان اما نگران این نشستهای پشت پرده استند.
این زنان، روز یکشنبه (۵ حوت) در کابل گردهم آمدند و خواستار سهیم شدن در روند گفتوگوهای صلح شدند.
فوزیه کوفی، عضو مجلس نمایندهگان که در این نشست حضور داشت، گفت: «عمدهترین گروهی که با هم مشکل دارند، طرز تفکر طالبان و زنان هستند که باید با هم گفت وگو کنند و با هم بنشینند.»
فرخنده زهرا نادری، عضو پیشین مجلس نمایندهگان نیز افزود: «صلح با عزت نمیتواند که تنها عزت من را تأمین کند، عزت قدرت من را به جا کند، عزت برندهگی من را بهجا کند، صلح پایدار و با عزت صلحی است که اقوام مختلف بتوانند عزت و آبروی خود را در آن صلح ببینند.»
پیش از این نیز، زنان با برگزاری نشستهای متعدد، نگرانی شان را نسبت به غیبت زنان در نشستهای صلح ابراز کردند. زنان تأکید دارند که نباید دستاوردهای آنان، قربانی گفتوگوهای صلح شوند.
منبع: طلوع نیوز