نمایند گان طالبان و امریکا دوشنبۀ آینده باردیگر دیدار میکنند
در نشست روز دوشنبۀ قطر نیز نمایندهگان حکومت حضور نخواهند داشت.
قرار است به روز دوشنبۀ آینده، نمایندهگان طالبان و ایالات متحدۀ امریکا برای پنجمین بار باهم دیدار و در بارۀ مذاکرات صلح گفتوگو کنند.
قرار است این نشست، در دوحۀ قطر برگزار شود و در آن در بارۀ چگونگی بیرونشدن نیروهای خارجی از افغانستان و رابطۀ طالبان با گروههای هراسافگن گفتوگو شود.
این در حالی است که قرار بود به روز دوشنبۀ هفتۀ پیش نیز نمایندهگان طالبان با ایالات متحده در پاکستان دیدار کنند، اما بدلیل اینکه نام شماری از اعضای هیئت گفتوگو کنندۀ طالبان در فهرست سیاه سازمان ملل و امریکا است و اجازه سفر ندارند، این نشست برگزار نشد.
چهرههای آگاه در زمینۀ صلح افغانستان، نشست دوحه را بسیار مهم میدانند و میگویند که در آنچا در بارۀ جدول زمانبندی خروج نیروهای خارجی از افغانستان نیز تصمیم گرفته خواهد شد.
وحید مژده، آگاه امور سیاسی در این باره گفت: «یک نشست بسیار مهم خواهد بود. همانگونه که طالبان نیز برای ما گفتهاند، این نشست ازبهر آن مهم است که مساله بسیار بنیادی که برای صلح افغانستان کمک خواهد کرد، دربارۀ آن تصمیم گرفته میشود. یکی که یک جدول زمانی برای خروج نیروهای خارجی از افغانستان است که اعلام میشود و دومین مساله از خاک افغانستان کشورهای دیگر تهدید نشود که در حقیقت به گونۀ قطع روابط طالبان با سازمانهای تروریستی استند در این رابطه باید بحث شوند و در این باره دو گروه کاری نیز طالبان و امریکاییان تشکیل شدهاند که این گروهها نتیجه رأیزنیهای شان را به این نشست میبرند.»
احزاب سیاسی، میگویند که در نشست قطر پس از نهایی شدن توافقهایی که در گذشته شده اند، به ادامه آن نشست بینالافغانان برگزار خواهد شد و این نشست ادامه نشست مسکو خواهد بود.
همایون جریر، سخنگوی حزب اسلامی گفت: «پیشنهاد احزاب و ما این است که اگر این نشست، نشست بین افغانان میباشد باید کمیهای نشست مسکو را نداشته باشد. در آن نشست نمایندهگان دولت شرکت نکرده بودند که بزرگ ترین نقض آن نشست بود.»
ایالات متحده و طالبان، تاکنون چهار بار در غیبت حکومت افغانستان باهم دیدار و در بارۀ گفتوگوهای صلح رأیزنی کردهاند. آخرین دیدار که شش روز (۱ – ۶دلو) به درازا انجامید نیز در قطر برگزار شد. در نشست روز دوشنبۀ قطر نیز نمایندهگان حکومت حضور نخواهند داشت.
در آن نشست، دو طرف روی یک طرح در پرنسیب به توافق رسیدند. آقای خلیلزاد نیز پس از ختم این نشست گفت که روی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و مبارزه با هراسافگنی به پیشرفتهای خوبی دست یافتهاند.
با این همه، شورای عالی صلح، انتظار دارد تا نشست روز دوشنبۀ قطر، زمینهساز برای آغاز گفت وگوهای بینالافغانی باشد.
احسانالله طاهری، سخنگوی شورای عالی صلح بیان داشت: «این نشست، نشست گفت وگوهای صلح نیست، اما برای زمینهسازی و سرعت بخشیدن پروسۀ صلح و تسهیل کردن پروسۀ صلح افغانستان در هماهنگی با ما پیش میرود و ضرورت نیست که دولت افغانستان در این نشست شرکت کند چون تصمیم گیر نیست.»
تاکنون طالبان حاضر به گفت وگو با هیئت گفت وگوکنندۀ حکومت افغانستان نشدهاند. ایالات متحده امریکا از حکومت خواسته است تا این هیئت را همهشمول و ملی بسازد. دولت افغانستان برای رأیزنیها دربارۀ صلح افغانستان اعلام کرده است که جرگه مشورتی برگزار خواهد کرد و این جرگه پایان همین ماه درکابل برگزار خواهد شد.
منبع: طلوع نیوز