مراسم تحلیف اشرف غنی حدود دو هفته دیگر برگزار میشود؛ خلیلزاد: استقبال میکنم
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان اعلام کرد که از تصمیم محمد اشرف غنی برای به تاخیر انداختن مراسم تحلیف ریاستجمهوری به نهم مارس/مارچ استقبال میکند.
آقای خلیلزاد گفته این تاخیر، فرصتی لازم برای مشورت در باره رایزنی و مشورت فراهم میکند تا منافع افغانستان و مردم این کشور در حکومت جدید منعکس و حفظ شود.
ارگ ریاست جمهوری افغانستان نیز درباره دلیل تاخیر این مراسم گفته که “پس از مشورههای وسیع و همه جانبه با بخشهای فنی، شخصیتهای سیاسی، بزرگان قومی،اعضای ارشد تیم دولتساز (تیم انتخاباتی آقای غنی) و شرکای بینالمللی افغانستان مصلحت دانسته” تا این مراسم را که قرار بود فردا (پنجشنبه، هشتم حوت/اسفند) برگزار شود به دوشنبه ١٩حوت/اسفند (نهم مارس/مارچ) به تاخیر بیندازد.
آقای خلیلزاد در یک رشتهتوییت تاکید کرده که حالا که روند انتخابات پایان یافته، محمد اشرف غنی، به عنوان فردی که در آن برنده اعلام شده، و سایر رهبران افغان باید اطمینان حاصل کنند که دولت جدید فراگیر و منعکس کننده آرمانهای همه افغانها باشد. @US4AfghanPeace
U.S. Special Representative Zalmay Khalilzad✔@US4AfghanPeace
The Ministry of Foreign Affairs of Afghanistan has announced the postponement of tomorrow’s planned presidential inauguration ceremony. I welcome President Ghani’s decision to postpone the event until March 9.۱٬۱۲۱۱۴:۰۹ – ۷ اسفند ۱۳۹۸@US4AfghanPeace
آقای خلیلزاد زمانی از درخواست وزارت خارجه افغانستان برای تعویق مراسم سوگند آقای غنی سخن میگوید که تاکنون اعلامیه رسمی در این زمینه از طرف وزارت خارجه افغانستان به رسانهها ارسال نشده است.
ریاست جمهوری افغانستان اما “شایعات شیوع ویروس کرونا، تنگنای زمانی برای حضور مهمانهای ارشد خارجی و نیاز به آمادگیهای بیشتر فنی برای برگزاری مراسم با شکوه” را دلایل عمده این تاخیر خوانده است.
روز گذشته وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای که صادر کرد این تاخیر را برای تمرکز روی روند جاری صلح با طالبان مهم داست.
آمریکا با طالبان روی “کاهش خشونتها” در افغانستان به توافق رسیده است و قرار است در چند روز آینده به طور رسمی با این گروه توافقنامه امضا کند.
در اعلامیه ارگ آمده است به تمام نیرویهای دفاعی و امنیتی افغانستان دستور صادر شده که در ضمن توجه حرفهای به کاهش خشونت در سراسر کشور، “در امر حراست از جان و مال مردم لحظهای غفلت نکنند”.
ارگ ریاست جمهوری افزوده که در عین حال “دستگاه دولت کما فیالسابق مسئولیتهای خود را برای عرضه خدمات موثر، در زمان مشخص به مردم افغانستان با جدیت و صداقت به پیش خواهد برد”.
واکنش عبدالله
در همین حال عبدالله عبدالله، رقیب انتخاباتی آقای غنی نیز با انتشاراعلامیهای در صفحه رسمی فیسبوک خود نوشته که “از حرکت شخصیتهای ملی و همکاران بینالمللی برای ایجاد فرصت جهت تمرکز جدی روی روند صلح و حل بحران ناشی از روند انتخابات” تشکر میکند
او اضافه کرده که از “تعهد قاطع” خود و همکارانش در “حمایت از روند صلح، دفاع از اجرای قوانین، شفافیت در انتخابات، رای پاک مردم و جلوگیری از نهادینه شدن تقلب” اطمینان میدهد.
او گفته است که صلح اولویت مردم افغانستان است و از کوششهای آمریکا و سایر همکاران بینالمللی افغانستان برای زمینهسازی جهت تحقق صلح عادلانه و پایدار در کشور قدردانی میکند
در این اعلامیه آمده که در روزهای گذشته تفاهم برای کاهش خشونت جنبه عملی پیدا کرده و با ادامه آن، امضا موافقتنامه میان آمریکا و طالبان قدم مهمی جهت زمینهسازی برای مذاکرات “بینالافغانی” و آتشبس سراسری به شمار میآید.
تنشها و پادرمیانی آمریکا و چهرههای سیاسی
در روزهای گذشته آقای غنی و آقای عبدالله با حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین این کشور و عبدرب رسول سیاف، از رهبران جهادی افغانستان دیدار داشتند که هدف آن از سوی آقای عبدالله پیدا کردن راه حل برای بحران انتخابات این کشور اعلام شد.
بعد از اعلام نتایج نهایی انتخابات در روز سهشنبه هفته گذشته (۲۹ دلو/بهمن)، عبدالله عبدالله، رقیب انتخاباتی او، این نتیجه را “غیرقانونی” خواند و گفت او پیروز این انتخابات است و “حکومت همهشمول” تشکیل خواهد داد.
قرار بود که مراسم تحلیف محمد اشرف غنی که از سوی کمیسیون انتخابات افغانستان برنده انتخابات اعلام شد، روز پنجشنبه پیشرو برگزار شود. همچنین گزارش شد که نماینده آمریکا از آقای غنی خواسته تا این مراسم را به تاخیر بیندازد. آقای عبدالله نیز اعلام کرده بود که همزمان با آقای غنی مراسم تحلیف برگزار خواهد کرد.
در پی اعتراض آقای عبدالله به نتیجه نهایی انتخابات، طرفداران او طی روزهای گذشته اقدام به معرفی والیهای جدید از سوی تیم انتخاباتی او شدند. سازمان ملل به این روند ابراز نگرانی کرد.
روز گذشته با افزایش تنشها دولت آمریکا در نخستین واکنش پس از اعلام شدن نتیجه نهایی انتخابات در بیانیهای ضمن تاکید بر این که “اکنون زمان تمرکز بر صلح است، نه اختلافهای سیاسی” از دولت افغانستان به خاطر پذیرش تاخیر مراسم تحلیف سپاسگزاری کرد.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است که آمریکا در جریان نتیجه اعلام شده به نفع آقای غنی است. در این بیانیه آمده است که نگرانیهایی که درباره روند انتخابات مطرح شده است و آمریکا انتظار دارد که به این نگرانیها مطابق روندهای قانونی و قانون اساسی رسیدگی شود.
در بیانیه سفارت آمریکا در کابل آمده است که رهبران افغان باید از اقدامات بیثباتکنند از جمله تلاشها برای ایجاد دولت موازی که با قانون اساسی و حاکمیت قانون ناسازگار است، دست بکشند چرا که “چنین حرکتهایی حاکمیت و یکپارچی این کشور را که آمریکا به شدت از آن حمایت میکند، زیر سوال میبرد.”
همزمان ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو هم روز سهشنبه با صدور بیانیهای بدون نام بردن از آقایان اشرف غنی و عبدالله، خواستار خویشتنداری رهبران افغانستان و پرهیز از افزایش تنشهای انتخاباتی شد.
منبع:بی بی سی