نظرسنجی تازه بنیاد آسیا: حدود ۹۰ درصد افغانها حامی گفتوگوهای صلحاند
نظرسنجی تازه بنیاد آسیا در افغانستان نشان میدهد که نزدیک به۹۰ درصد مردم در این کشور از گفتوگوهای صلح میان دولت و طالبان حمایت میکنند
نظرسنجی تازه بنیاد آسیا در افغانستان نشان میدهد که نزدیک به۹۰ درصد مردم در این کشور از گفتوگوهای صلح میان دولت و طالبان حمایت میکنند.
این ارزیابی بر اساس مصاحبه رو در رو با نزدیک به ۱۸ هزار نفر که بالاتر از ۱۸ سال داشتهاند تهیه شده و حدود پنجاه درصد شرکت کنندگان آن زنان هستند.
از میان این شرکت کنندگان ۸۰ درصد آنها روستایی و نزدیک به ۲۰ درصد آنها شهری هستند.
موضوعات بیشتر پرسشها امنیت، انتخابات، حکومتداری، اقتصاد، خدمات اولیه، فساد، جوانان، صلح با طالبان، دسترسی به رسانهها، مهاجرت و نقش زنان و مشارکت سیاسی آنها بوده است.
گفتوگوهای صلح با طالبان
این نظرسنجی نشان میدهد که ۸۸.۵ درصد مردم در این کشور از گفتوگوهای صلح میان دولت و طالبان حمایت میکنند.
۶۴ درصد مصاحبه شوندگان در این ارزیابی به این باورند که ممکن است است صلح میان طالبان و حکومت نتیجه بدهد. میزان امیدواری به نتایج گفتوگوهای صلح در مناطق مختلف افغانستان متفاوت است.
بیشترین امیدواری در مناطق شرق و جنوبغرب به ترتیب حدود ۷۷ درصد و ۷۳ درصد ثبت شده و کمترین امید به نتایج گفتوگوهای صلح در مناطق مرکزی این کشور حدود ۳۸ درصد بوده است.
از اشتراک کنندگان در این ارزیابی در مورد میزان آگاهیشان از روند صلح نیز پرسیده شده است. بیشتر از سه بر چهار مردم نزدیک به ۷۸ درصد گفته اند که آنها از این گفتوگوها آگاهی دارند.
همچنین تقریبا نیمی از پاسخ دهندگان در ارزیابی گفتهاند که در گفتوگوهای صلح نمایندگی خود را احساس میکنند.
در ارزیابی تازه بنیاد آسیا، میزان کسانی که خواهان همکاری دولت با مخالفان پیوسته به روند صلح هستند، نیز افزایش یافته است. نزدیک به ۳۴ درصد از مردم گفتهاند که حکومت باید برای کاریابی و بود و باش به مخالفانی که به حکومت میپیوندند، کمک کند. سال گذشته این رقم نزدیک به ۲۶ درصد بود.
حقوق زنان از مسایل دیگری بوده که اکثرپرسش شوندگان خواهان حفظ آن شدند
چه چیزی در گفتوگوهای صلح باید حفظ شود؟
سوال دیگری که از مصاحبه شوندگان پرسیده شده، موضوعات مهمی است که باید در گفتوگوهای صلح حفظ شود.
در پاسخ نزدیک به ۵۵ درصد از قانون اساسی فعلی، نزدیک به ۵۴ درصد از دولت مرکزی قوی، ۴۶ درصد از آزادی بیان، ۴۷ درصد از آزادی مطبوعات و نزدیک به ۱۸ درصد از حضور نیروهای خارجی یاد کردهاند.
حقوق زنان از مسایل دیگری بوده که اکثر پرسش شوندگان خواهان حفظ آن شدند.
نزدیک به ۶۶ درصد گفتهاند به یک رئیس جمهوری که تعلیم و تربیه زنان را به خطر اندازد رای نمیدهند و نزدیک به ۶۵ درصد نیز در این بخش بر توانایی زنان برای کار در بیرون از خانه تاکید کردهاند.
بنیاد آسیا از پانزده سال به این سو هر ساله ارزیابی را بعد از مصاحبه با هزاران نفر در مورد وضعیت افغانستان در بخشهای مختلف منتشر میکند
کشور به چه سمتی در حرکت است؟
در سال جاری در ارزیابی بنیاد آسیا شمار کسانی که گفتهاند که افغانستان در مسیر درست در حرکت است افزایش یافته است.
بیشتر از ۳۶ درصد مردم گفتهاند که افغانستان در مسیر درست در حرکت است. این رقم سال گذشته بیشتر از ۳۲ درصد بود. بیشتر از ۵۸ درصد مصاحبه شوندگان نیز به این باورند که افغانستان مسیر نادرست را طی میکند.
میزان افراد خوشبین به وضعیت فعلی افغانستان در سال ۲۰۱۳ به بالاترین سطح آن ثبت شده بود و پس از آن در ارزیابیهای سالهای گذشته، هر ساله این میزان کاهش مییافت.
در سال ۲۰۱۶ این خوشبینی به دنبال نگرانیهای اقتصادی، خروج نیروهای خارجی و انتخابات در پایینترین سطح قرار داشت.
بهبود نسبی امنیت، ادامه بازسازیها، بهبود حکومت داری، بهبود رعایت حقوق زنان و بهبود وضعیت اقتصادی از دلایل خوشبینی در این ارزیابی خوانده شده است.
بنیاد آسیا از پانزده سال به این سو هر ساله ارزیابی را بعد از مصاحبه با هزاران نفر در مورد وضعیت افغانستان در بخشهای مختلف منتشر میکند.
منبع : بی بی سی