قطعنامه کنفرانس بینالافغانی: تعهد طالبان به کاهش خشونتها برای تضمین امنیت غیرنظامیان
گروه طالبان و چهرههای سیاسی و اجتماعی افغانستان که در نشستی زیر نام “کنفرانس بینالافغانی صلح” برای گفتوگو درباره صلح افغانستان شرکت کرده بودند، در قطعنامه پایانی خود به توافق رسیدند که طرفهای درگیر جنگ به جای به کارگیری ادبیات تهدید، انتقامجویی و جنگطلبانه در بیانات رسمی خویش، از “زبان ملایم” استفاده کنند.
سومین “نشست بینالافغانی صلح” به در روزهای ۱۶ و ۱۷ سرطان/ تیر در شهر دوحه قطر برگزار شد و بامداد امروز (سهشنبه، ۱۸ سرطان/تیر) شرکتکنندگان قطعنامه خود را منتشر کردند.
در بخشی از این قطعنامه آمده است که “مردم افغانستان قربانیان اصلی جنگ هستند”. این شرکتکنندگان از مذاکرات جاری میان آمریکا و طالبان در قطر برای پایان دادن “جنگ تحمیلی” در افغانستان اعلام حمایت کردند و آنرا موثر خواندند.
شرکتکنندگان گفتهاند که دستیبابی به صلح با توجه به نکاتی که شامل تحقق “صلح پایدار، سراسری و با عزت – که خواست تمام مردم افغانستان میباشد – در مذاکرات فراگیر میان افغانها ممکن و میسر است”.
در بخش دیگری از این قطعنامه بر حاکمیت نظام اسلامی، تامین عدالت اجتماعی و سیاسی، تامین حقوق اساسی شهروندی، وحدت ملی، استقلال و حفظ تمامیت ارضی تاکیده شده است.
زلمی خلیلزاد،نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان در صفحه توییتر خود رسیدن شرکتکنندگان در این نشست به نقاط مشترک را تبریک گفته و افزوده است که “نیمه شب گذشته است و کنفرانس بینالافغانی برای صلح در فضای مثبت اختتام یافته است”.
شرکتکنندگان در این نشست گفتهاند که معتقدند برای پایان دادن به بحران و جنگ افغانستان “تفاهم بینالافغانی میان سطوح مختلف جامعه در کشور ضرورت مبرم پنداشته” میشود و علاوه بر آن شرکت کنندگان خواستار “حمایت جامعه جهانی و کشورهای منطقه و عناصر داخلی” برای تحقق این هدف شدند.
در این نشست بر مصونیت و حفاظت از مردم در برابر آسیبهای جنگ تاکیده شده و طرفهای مذاکره گفتهاند که برای کاهش “عواقب ناگوار” جنگ باید اقداماتی صورت گیرد.
این اقدامات عبارتند از “رهایی بیقید و شرط زندانیان کهنسال، معلول و بیمار”، “تضمین امنیت تمام موسسات عامالمنفعه از قبیل نهادهای دینی و مذهبی، شفاخانهها(بیمارستانها)، موسسات تعلیمی (آموزشی) و تحصیلی ملکی (غیر نظامی)، بازارها، بندهای آب گردان(سدها) و محلات کار در سراسر کشور”؛ “تضمین امنیت موسسات تعلیمی از قبیل مکاتب، مدارس، دانشگاهها و سایر موسسات تعلیمی؛ تعهد به حفظ جان، مال، عزت و منازل رهایشی (مسکونی) مردم؛ و تلاش برای تقلیل تلفات ملکی(غیرنظامیان) به حد صفر.”
در روزهای گذشته دو حمله خونین در کابل و غزنی توسط طالبان انجام شد که دست کم ۱۰۰ دانش آموز در این دو حمله زخمی شدند و روز گذشته صدها دانشآموز در شهر غزنی به دلیل ترس از انفجار از حضور در کلاسهای درس خوداری کردند.
در بخشهای دیگر این قطعنامه بر تامین حقوق زنان “در عرصههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، تعلیمی و فرهنگی در چارچوب ارزشهای اسلامی” و همچنین تامین حقوق اقلیتهای مذهبی تاکید شده است.
اشتراککنندگان در کنفرانس توافق کردهاند که نقشه راه صلح باید بر اساس موازینی همانند “نظام اسلامی در افغانستان، آغاز روند صلح همزمان با تکمیل شرایط لازم، نظارت از تطبیق مواد موافقتامه صلح، اصلاحات لازمه، حفظ و تقویه نهادهای اساسی، تاسیسات دفاعی و سایر نهادیهای ملی که ملکیت همه افغانها است” استوار باشد.
علاوه بر آن طرفهای مذاکره بر بازگشت و جابهجایی مجدد مهاجران و بیجاشدگان جنگهای داخلی تاکید کردهاند. همچنین گفته شده درباره شرایط جدید همکاری و چگونگی ادامه روابط با کشورهای کمککننده گفته باید بحث شود، توافقات صلح افغانستان در یک کنفرانس بینالمللی تایید شود، ضمانت عدم مداخله از کشورهای منطقه و سایر کشورها در امور افغانستان در یک نشست بینالمللی گرفته شود.
این سومین نشست “بینالافغانی” با شرکت چهرههای سیاسی و اجتماعی افغانستان و گروه طالبان بوده است. نشست اول در ١۶ دلو (بهمن) سال گذشته و نشست دوم در ۷ جوزا (خرداد) امسال در شهر مسکو پایتخت روسیه برگزار شد.
در نشست قبلی ٢۴ نفر از چهرههای سیاسی افغانستان با هیأت ١٢ نفری طالبان به ریاست ملا عبدالغنی برادر، دیدار کردند.
منبع: بی بی سی